Ondernemers in financiële nood door weigerende banken

Steeds meer ondernemers komen in financiële nood omdat banken regelmatig nog langer coronakredieten weigeren te verstrekken. Tot maar liefst driekwart van alle aanvragen zou worden afgekeurd, blijkt uit een rondgang van BNR bij diverse kredietadviseurs. Vooral bedrijven in de horeca, reissector en detailhandel moeten het ontgelden. Hoewel de nood in een deel van die sectoren het hoogst is, is de kans heel klein dat de bank te hulp schiet, zo zegt Anne-Marie van der Lee van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) tegen de radiozender. MKB-Nederland en ONL bevestigen het verhaal: het gaat vaak mis bij de risico-inschatting van banken. ,,Ze maken een afweging die gezien de situatie nu voor veel ondernemers negatief uitpakt. Dat is zorgelijk. Veel ondernemers in de verplicht gesloten sectoren raken nu snel door hun eigen vermogen heen', schrijft MKB-Nederland. ,,Ze staan vaak voor een gesloten loket’’, aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel tegen BNR.

Belang van de klant

Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt tegen BNR dat het correct is dat banken kijken of het geven van een krediet wel verantwoord is. ,,Ook in het belang van de klant. ik herken overigens dat getal van driekwart niet, dus wij zijn erg benieuwd naar die onderzoeken. In onze beleving wordt het grootste deel van de aanvragen die we echt kunnen beoordelen ook wel toegewezen.’’ Opvallend: de site Boekhouder.nl deed vorige maand nog rondvraag langs de drie grootste banken en vroeg hen of er nu sprake is van een explosieve groei van het aantal kredietaanvragen óf dat financieren voor bedrijven juist steeds moeilijker wordt. Daaruit blijkt volgens het platform dat er sprake is van een afname op het gebied van financieringsbehoeften.

Banken: vraag naar coronakredieten verminderd

,,We zien dat de vraag naar kredieten – en ook coronakredieten – de laatste maanden is verminderd,” stelt Alexandra Schippers, woordvoerder van ING. ,,Zeker in vergelijking tot de eerste maanden van het voorjaar. De criteria waarop wij toetsen zijn daarbij gelijk gebleven. Het verkrijgen van een krediet is dus niet moeilijker of makkelijker geworden.” Ook ABN Amro merkte dat er minder vraag is naar kredieten dan gebruikelijk. ,,Bedrijven hadden door corona in maart en april veel behoefte aan extra liquiditeit”, aldus Hans Sjouke Koopal namens de bank tegen de onderzoekers. ,,Die kwam dus enerzijds van de banken en anderzijds vanuit steunmaatregelen van de overheid. Maar verder geldt dat bedrijven in tijden waarin het minder goed gaat over het algemeen voorzichtiger zijn met het lenen van geld.” Bron: DeOndernemer.nl

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering.

Investeerder?

Met investID.io beheert u automatisch (via een PSD2-koppeling met uw bank) uw totale investeringsportefeuille ongeacht het platform waarin u belegd heeft.