Mkb wil investeren maar heeft problemen financiering te vinden

Sinds de start van de coronacrisis in maart 2020 hebben ONL voor Ondernemers en Stichting MKB Financiering elke twee maanden gepeild hoe het met de liquiditeit en financiering van het mkb staat. In mei 2022 is de tiende peiling uitgevoerd, waarin te zien is dat het mkb weer positief naar de toekomst kijkt en wil gaan investeren. Ondernemers kunnen echter de benodigde financiering niet via traditionele financiers aantrekken en zijn op zoek naar nieuwe investeerders, waaronder investeringen vanuit personeel.

Meer dan helft ondernemers wil gaan investeren

55% van de ondernemers geeft aan op korte termijn of binnen 3 maanden te willen investeren. Dit is een stuk hoger dan tijdens het dieptepunt van de corona crisis toen maar 25-30% bereid was om te gaan investeren. Het percentage bedrijven met een urgent liquiditeitsprobleem is op het laagste punt sinds de start van de metingen gekomen en gedaald naar 18%. Wel blijken ondernemers moeilijk terecht te kunnen bij banken en bestaande financiers. Slechts 3% van de deelnemers aan het onderzoek geven aan bij de bank terecht te kunnen. Maar ook bij andere financiers in de markt lijken de ondernemers niet aan te kunnen kloppen.

41% staat open voor externe investeerders

Ondernemers geven wel aan dat ze open staan voor investeringen door externe investeerders, waarbij een deel wel terughouden is en het alleen wil doen wanneer dit door vrienden, familie of personeel wil doen. In totaal staat 41% hier nu echter open voor, waarbij ca. 1/3 aangeeft dat ze personeel ook graag willen laten participeren.

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering.

Financieel adviseur?

Registreer u direct en Financieringvinden.nl brengt u dagelijk in contact met ondernemers die op zoek zijn naar financiering.