De ondernemer ziet door de bomen het bos niet meer

Afgelopen week stuurde Minister Adriaansens een kamerbrief met haar visie en acties voor de brede mkb financieringsmarkt. Daarnaast werden de evaluaties van de BMKB-regeling (2015-2020), Qredits en de ROMs (2016-2020) gepubliceerd. Structurele aanpassingen en verbeteringen worden in de kamerbrief helaas niet aangekondigd, wel het opzetten van een centraal “platform” volgens het “één-deur-principe” waar ondernemers met vragen terecht kunnen en alle vormen van financiering (publiek en privaat) moeten kunnen vinden. Fiscale maatregelen om durfkapitaal te mobiliseren (Tante Agaath/WinWin-lening) worden nog steeds als overbodig gezien helaas.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

Wel gaat er meer ingezet worden op Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs) die extra budget gaan krijgen voor samenwerking over regio’s heen. Voor startups, scaleups en innovatieve mkb bedrijven komt na de zomer nog een aanvullende analyse en aanpak voor de durfkapitaalmarkt in Nederland. Uit de evaluatie van de ROMs bljkt echter ook al dat op dit moment bij 55% van de Venture Capital investeringen een Regionale Investeringsmaatschappij is betrokken.

De ondernemer ziet door de bomen het bos niet meer

De meest concrete en vernieuwende actie wordt in het eerste deel van de brief benoemd. Ondanks het feit dat er al heel veel aanbod is van publieke en private financiering, is het voor een ondernemer heel lastig om in het versnipperende financieringslandschap zelf de weg te vinden. De Minister benadrukt daarbij het belang van het Keurmerk Erkend MKB Financier om onderscheid te kunnen maken in de markt van financiers en het Keurmerk Erkend Financieringsadviseur MKB om de juiste financieringsadviseur in de hand te nemen, maar dit is volgens de Minister nog niet voldoende. Volgens het “één-deur-principe” gaat zij dan ook in samenwerking met de KvK, RVO, NVB, InvestNL, ROMs en SMF in overleg hoe zo een (digitaal) platform er dan uit zou moeten zien, waarbij ook vooral ruimte en aandacht moet zijn voor persoonlijk contact.

Kwartiermaker voor publieke dienstverlening

Op basis van het rapport “dienstbare dienstverlening” van het Comité voor Ondernemerschap is de minister van plan om een kwartiermaker aan te stellen om te onderzoeken op welke manier de algemene dienstverlening aan het mkb verbeterd zou kunnen worden, waar met name gekeken moet worden naar de brede dienstverlening op urgente transitiethema’s, zoals verduurzaming, digitalisering en de arbeidsmarkt.

Bron:

StichtingMKBFinanciering.nl

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering. Direct een lening aanvragen? Kijk dan snel op Leningvinden.nl.

Financieel adviseur?

Registreer u direct en Financieringvinden.nl brengt u dagelijk in contact met ondernemers die op zoek zijn naar financiering.