Banken bereid door corona getroffen bedrijven te laten vallen

Bedrijven die vragen om uitstel van betaling bij de bank krijgen een minder welwillend oor dan tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis. Banken zullen hardere keuzes moeten maken. "Nu is het belangrijk dat we ons focussen op bedrijven met toekomstperspectief", zegt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken. Ontbreekt dat toekomstperspectief? Dan komt er geen uitstel van betaling. Voor bedrijven in financiële nood is dat uitstel van levensbelang. Als je het aflossen van leningen even kunt pauzeren heb je meer financiële armslag.

'Enorm geholpen'

"Banken hebben in maart meteen uitstel van aflossingen gegeven, voor zes maanden", legt Buijink uit. "Dat heeft veel klanten enorm geholpen. Het gaf hen tijd en ruimte om na te denken en zich aan te passen." Dat is nu niet langer een gegeven. Banken kunnen best nog eens uitstel van betaling verlenen, maar alleen als de bank gelooft dat het bedrijf in kwestie de crisis kan overleven.

Goed bankieren

Een kwestie van 'goed bankieren', volgens Buijink. Zouden banken de huidige coulance blijven houden, dan vullen de balansen van de bank zich met 'slechte leningen'. Geld dat is uitgeleend, maar nooit meer terugkomt. "Dat uitstel, dat was een noodmaatregel om de eerste klap op te vangen bij ondernemers. Maar niemand is erbij gebaat om van een gezondheidscrisis naar een economische crisis en naar een financiële crisis te gaan." Buijink benadrukt wel dat er maatwerk blijft. Bedrijven en particulieren in financiële nood kunnen altijd het gesprek aangaan met hun bank. Bron: RTLZ.nl

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering.

Investeerder?

Met investID.io beheert u automatisch (via een PSD2-koppeling met uw bank) uw totale investeringsportefeuille ongeacht het platform waarin u belegd heeft.