Fintech inzetten voor jouw bedrijf

Met moderne techniek financiering regelen of je administratie doen. Dat is fintech. Een tak van de financiële sector die sterk in ontwikkeling is. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden fintechproducten aan. Welke mogelijkheden zijn er voor jou? In 2018 stond de teller van het aantal fintechbedrijven in Nederland op 430 (Bron: Holland Fintech). Dat waren er 100 meer dan het jaar ervoor. Wat kunnen de fintechbedrijven voor jou betekenen?

Wat is Fintech?

Fintech is een samenstelling van twee woorden: 'financial' en 'technology'. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Op deze manier kunnen zij snel online krediet verstrekken aan veel verschillende ondernemers. Fintechbedrijven zijn moderne aanvullingen of alternatieven voor traditionele banken, vermogensbeheerders en verzekeraars.

Wat heb jij aan fintech?

Fintechbedrijven willen jou helpen op een manier die past bij de snel veranderende tijd: met behulp van slimme technologie en digitale platformen. Zo kun jij online binnen een paar klikken een krediet aanvragen én ontvangen. Je hebt ook meer keuze in partijen die jou kunnen helpen met een financiering en je wordt sneller geholpen. Je kunt zelf online je financiering regelen waarbij je weinig gegevens hoeft te delen. Zo heb je al vaak binnen 24 uur geld op je bankrekening staan. Dit gaat sneller dan bij traditionele banken. Maar liefst 31% van de Nederlandse MKB-ondernemers verwacht dat FinTech-ondernemingen binnen 5 jaar de positie van banken overnemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.059 Nederlandse ondernemers. Van alle ondervraagden stelt tweederde dat er op het gebied van bedrijfsfinanciering de afgelopen 5 jaar te weinig innovatie plaatsvond bij de traditionele bank (Bron, mei 2019: MKB-financieringsplatform October).

Fintech snel in coronatijd

Mkb-ondernemers krijgen ondanks de steunmaatregelen van de overheid nog steeds moeilijk krediet. Een aanvraag doen kost veel papierwerk, de regelingen zijn complex en ze moeten een liquiditeitsprognose aanleveren die nu lastig te maken is. Bij de banken is er weinig personeel met voldoende kennis om te helpen en bestaande klanten gaan voor. Dit blijkt uit signalen die Stichting MKB Financiering ontvangt van ondernemers, adviseurs en ondernemersnetwerken. Juist nu wil je de liquiditeit van je bedrijf op peil houden om te overleven. Dan kun je de kosten (zoals lonen, verzekeringen en huur) doorbetalen. Als je gebruikmaakt van fintech voor meer financiële armslag, zijn dit de voordelen: - snel online regelen en binnen 24 uur het geld op je rekening - aanvraag doen zonder bedrijfsplan of jaarcijfers - doorlopend toegang tot meer werkkapitaal - hoge acceptatie en hoge limiet

Bij wie kun je terecht?

De volgende geldverstrekkers hebben het keurmerk Erkend MKB Financier: - Wil je een voorschot op bestaande debiteuren (factoring)? De partijen: Boozt24, Voldaan, FreelanceFactoring en Svea Finans. - Op zoek naar crowdfunding? De platforms: Collin Crowdfund, October, Geldvoorelkaar, Voordegroei, NLInvesteert en Startgreen Capital. - Een zakelijke lening afsluiten? Direct lending: Pin Voorschot, Spotcap, fundIQ, Yeaz! en Fiduciam. - Aankloppen bij een MKB-beurs? Financiering door (institutionele) beleggers: NPEX. De genoemde fintechbedrijven zijn verbonden aan de Stichting MKB Financiering. Banken hebben hun eigen fintechkanalen: - New10 (ABN AMRO) - Fundr (Rabobank) - Funding Options (ING bank)

Is het wel veilig?

Meestal kun je kredietrisico’s zelf goed genoeg inschatten. Maar de laatste tijd wordt steeds vaker gepleit voor gedragscodes in non-bancaire financiering. Stichting MKB Financiering heeft concrete uitgangspunten geformuleerd in een gedragscode voor financiers. Op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisie transparantie, niet misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren, klachtenprocedure en passende zekerheden. Een onafhankelijk deskundige voert een audit uit op de mkb-financier om te beoordelen of de organisatie voldoet aan de uitgangspunten van de gedragscode. De financier die de audit succesvol doorloopt, krijgt het Keurmerk Erkend MKB Financier. Voor bancair zakelijk krediet geldt de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering. Bron: KVK.nl

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering.

Investeerder?

Met investID.io beheert u automatisch (via een PSD2-koppeling met uw bank) uw totale investeringsportefeuille ongeacht het platform waarin u belegd heeft.