Beequip heeft in vijf jaar al voor ruim €1 mrd aan leases verstrekt

Het Rotterdamse leasebedrijf Beequip is erin geslaagd om vóór zijn vijfde verjaardag de kaap van €1 mrd aan verstrekte leases te passeren. Van corona heeft het geen last, of beter gezegd: juist dankzij covid-19 heeft de alternatieve financier voor het mkb de wind extra in de zeilen gekregen. Voor zijn klanten weet de jonge onderneming, gespecialiseerd in zwaar materieel, de toegenomen onzekerheid te reduceren, mede dankzij het Europese Junckerfonds. Beequip is sinds het virus dit voorjaar uitbrak vol voor zogeheten sale en leasebackconctructies gegaan. Heb je als mkb'er een heftruck, kiepwagen, trailer of graafmachine vrij van financiering op je terrein staan, maar door de coronacrisis even weinig liquiditeit om handen, dan kun je dat materieel aan Beequip verkopen en het voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode terug leasen. Daarna is het dan weer je eigendom. Ondertussen heb je geld vrijgemaakt om deze lastige periode door te komen, of om te investeren. 'Geen financier durft deze sale en leasebackconstructies momenteel aan', zegt Joris Linders, mede-oprichter en directeur van Beequip. 'Wij wel, omdat we weten wat iets waard is.'

Equipmentgek

Donderdag precies vijf jaar geleden ging het bedrijf vanaf de Willemskade aan de Nieuwe Maas van start met vooral tweedehands zwaar materieel dat via leaseconstructies aan mkb'ers geleverd wordt. Maar waar een gewoon leasebedrijf doorgaans door bankiers gerund wordt, komen de mensen die bij Beequip werken uit de industrie. Ze zijn equipmentgek. Ze hoeven niet aan een bonnetje af te lezen wat iets kost. 'Uit de slijtage van een pookje maken ze op hoe intensief een kraan is gebruikt', zegt Linders, die overigens zelf een verleden heeft als ceo bij ABN Amro-dochter Amstel Lease. Op basis van die kennis is Beequip uitgegroeid tot de grootste alternatieve financier van Nederland, vóór alle crowdfunders bij elkaar. In de eerste helft van dit jaar is de portefeuille met 14% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en per 1 september is het personeelsbestand met 17% uitgebreid naar zo'n zeventig man. Wat helpt bij de groei is de samenwerking die het bedrijf sinds een jaar heeft met het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dit fonds, beter bekend als het investeringsvehikel van voormalig commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Europese Investeringsbank, treedt op als achtervang bij de verstrekking van bepaalde risicovolle langlopende leases. Als het tot voor kort mis ging met een klant, dan was de helft van het risico afgedekt. Dat is dit voorjaar vanwege corona en Brussels enthousiasme voor de sale en leasebackpropositie van Beequip opgetrokken naar maximaal 80%, aldus Linders.

Zeilen bijzetten

Een van de klanten is transportbedrijf Van de Wetering uit Loosdrecht, een specialist in het vervoer van jachten, zeilschepen en ander 'groot spul' door heel Europa. Het coronavirus en de verschillende lockdowns zorgden ervoor dat de omzet met 55% inzakte en dat alle zeilen bijgezet moesten worden om verzekerd te blijven van voldoende liquiditeit, vertelt financiële man Peter van Hooijdonk van Van de Wetering desgevraagd. Behalve dat hij een beroep deed op de NOW-noodregeling en bij zijn huisbank aanklopte, belde hij ook met Beequip. 'Met een van de accountmanagers kunnen we lezen en schrijven', zegt VanHooijdonk. 'Hij kent ons wagenpark en weet wat die waard is. Binnen 24 uur hadden we 23 van onze trekkers en trailers bij Beequip te gelde gemaakt.' Hij wijst erop dat Beequip in de gewone lease misschien ietsje duurder is, 'maar de goede onderlinge relatie compenseert dat'.

Levensvatbaar

Linders benadrukt overigens dat Beequip, een deelneming van de Haagse bank NIBC, niet met iedereen in zee gaat. Klanten moeten wel levensvatbaar zijn. Daartoe maakt Beequip nu gebruik van deEuropese betaalrichtlijn PSD2. Die geeft niet-banken inzicht in het rekeningverloop van klanten. Nadat die akkoord zijn gegaan met het delen van hun bankgegevens, krijgt Beequip inzicht in de cashflow van de klant. 'Dat zegt veel meer over de huidige situatie dan de jaarrekening over 2019, aldus Linders. De directeur geeft aan dat Beequip niet bestaat om verliezen te stelpen bij klanten. 'Wij kijken zelf goed naar devooruitzichten van de sector en de klant moet een goed verhaal hebben. Is dat er niet, dan is het voor ons een no-go.' In de bedrijfstakken waar Beequip aan levert zijn tot op heden weinig bedrijven omgevallen, maar Linders kan zich voorstellen dat dit bij een tweede lockdown toch gaat gebeuren. Het risico is dat hij dan achterblijft met een voorraad materieel. In dat geval zegt Linders gebruik te maken van partners over de hele wereld om dit materieel elders te kunnen verkopen. Bron: FD.nl

Ondernemer?

Financieringvinden.nl vindt dé meest geschikte adviseur voor uw financiering.

Investeerder?

Met investID.io beheert u automatisch (via een PSD2-koppeling met uw bank) uw totale investeringsportefeuille ongeacht het platform waarin u belegd heeft.